Home Forrett Potet, løk og eple

Potet, løk og eple

by Finessekokken

Dette var audition-retten min som gav meg det hvite Masterchef-forkleet og en plass i konkurransen! Maj-Britt sa det var et godt eksempel på hva vegetar kan være, og også hvordan man kan ta noe som kun koster noen kroner og få det til å se ut som en million. Slike tilbakemeldinger var over all forventning, så det var utrolig gøy! Lise endte opp med å døpe retten min «Forglemmegei». Lag den selv og se om du er enig i dommernes tilbakemelding.

Foto: TVNorge/dplay

Antall personer: 4

Anbefalt ekstrautstyr:
Mandolin
Liten kakeutstikker, ca 2,5 cm i diameter

Arbeidstid: 45 min

Total tid: 45 min

Potet, løk og eple

    Ingredienser

    Potetkrem

    • 400 g melne poteter
    • 100 g smør
    • 2 dl melk
    • 2 dl fløte
    • Salt, smak til

    Løkkompott

    • 2 løk, gul
    • 2 ss smør
    • 1,5 dl balsamicoeddik
    • 1,5 ss honning
    • 0,5 dl eplejuice
    • Salt, smak til

    Syltet rødløk

    • 4 delikatesseløk, røde
    • 0,5 dl eddik 7%
    • 90 g sukker
    • 1,5 dl vann
    • 10 sorte pepperkorn
    • 1 laurbærblad
    • Salt, smak til

    Potetchips

    • 2 mandelpoteter
    • Olje
    • Salt, smak til

    Ramsløkolje

    • 50 g ramsløk
    • 2 dl olje

    Anretning

    • 1 grønt eple
    • Løkurtblomster
    • Forglemmegei

    Fremgangsmåte

    Potetkrem

    1

    Skrell poteter og kutt de opp i jevnstore terninger. Kok opp saltet vann. Tilsett potetene og kok møre (ca. 15 min). Varm opp melk, fløte og smør. Hell av vannet på potetene og la dem dampe seg tørre. Press potetene gjennom en sil oppi en bolle. Spe på med melkeblandingen til ønsket konsistens. Smak til med salt.

    Løkkompott

    2

    Skrell løken og kutt den grovt (0,5 cm tykke skiver). Stek løken gyllen i smør. Ha på honning, balsamico og eplejuice. Kok inn til kompott. Smak til med salt, balsamico og honning. Kompotten skal ikke være for søt.

    Syltet rødløk

    3

    Kok opp eddik, sukker, vann, pepperkorn og laurbærblad. Skrell løken, del den i to og del videre opp i skåler. Ha løken oppi den varme laken og la småkoke i 2 minutter.  La løken avkjøle seg i laken

    Potetchips

    4

    Bruk en mandolin, eller skjær tynne skiver med en kniv. Behold gjerne skallet på. Ha potetskivene i en bolle med kaldt vann. Varm opp olje i en kjele til 150 grader. Bruk et termometer som tåler høye temperaturer for å ha kontroll på varmen. Tørk av potetene og friter dem til de er gylne. Ha potetchipsen på et tørkepapir og salt.

    Ramsløkolje

    5

    Vask og tørk ramsløken og ha den i en blender. Ha på olje og kjør i 5 minutter. Ha blandingen i en kjele og varm opp til 70 grader. La stå i 2 minutter. La blandingen avkjøle seg noe før du siler den over i en beholder og setter kaldt.

    Anretning

    6

    Bruk mandolin, eller skjær tynne skiver av eplet med en kniv. Bruk en utstikker og stikk ut perfekte sirkler. Eventuelt bruk en liten kniv og skjær ut sirkler, eller annen ønsket form. Ha først potetkrem i bunn av en dyp skål. Ha på løkkompott, før du legger på potetchips, syltet rødløk og epleskiver. Hell ramsløkoljen på utsiden av potetkremen og avslutt med løkurtblomst og forglemmegei.

    0 comment
    0

    You may also like

    Leave a Comment