Home Hovedrett Braissert svinekjake med potetmos og eple

Braissert svinekjake med potetmos og eple

by Finessekokken

Svinekjaker er en fantastisk stykningsdel på grisen! Det er utrolig smakfullt, og så lenge det får nok tid og kjærlighet så blir det også utrolig mørt. Svinekjaker er ikke nødvendigvis så lett å få tak i, men dra til nærmeste slakter så ordner de det. Jeg vil også tro at dersom du snakker med ferskvareavdelingen på din butikk, så kan de nok ordne det for deg. Men fortvil ikke, dersom du ikke får tak i svinekjake kan du fint bruke svinenakke i stedet for. Det gir også et utrolig godt og mørt kjøtt!

Fordelen med mat som dette er at den lager seg jo selv. Etter at du har kuttet opp grønnsaker og brunet kjøttet, så står den bare i ovnen og koser seg mens du kan drive med det du måtte ønske deg. Perfekt helgemat når du kanskje har litt ting du må få gjort unna i heimen.

En annen fordel er også at restene fint kan brukes videre! F.eks. en ragu blir helt nydelig dersom du bruker svinekjakene, eller nakken, som allerede er braissert!

Antall personer: 4

Arbeidstid: 1 t

Total tid: 4 t

Braissert svinekjake med potetmos og eple

    Ingredienser

    Braisserte svinekjaker

    • 1 kg svinekjake, evt svinenakke
    • 2 gulrøtter
    • 1 løk
    • 2 stilker stangselleri
    • 1/2 flaske rødvin
    • 3 dl oksekraft
    • Vann til det dekker
    • 2 laurbærblad
    • 5 stilker persille, kan sløyfes
    • 1 ss smør, til saus
    • salt, smakes til

    Potetmos

    • 1 kg mandelpotet
    • 100 g smør, i terninger
    • 2 dl melk, eller til ønsket konsistens
    • Salt, etter smak

    Karamelliserte epler

    • 1 grønt eple
    • 2 ss smør
    • 1 ss honning
    • 1 ss sitronsaft

    Fremgangsmåte

    Braisserte svinekjaker

    1

    Skjær av sener og hinner på svinekjaken. Brun kjøttet på høy varme i litt olje puljevis i en stor støpejernsgryte. Kutt grønnsakene i grove biter mens kjøttet brunes. Ha alt kjøttet i en bolle og ha grønnsakene i gryten. La disse få litt farge. Ha kjøttet tilbake i gryta sammen med rødvin, oksekraft, laurbærblad og persillestilker. Topp med vann til kjøttet dekkes. Kok opp på plata og sett i ovnen på 160 grader i ca. 3 timer eller til kjøttet er mørt.

    2

    Når kjøttet er ferdig siler du av væsken i en stor stekepanne. Kjøttet legges i en ildfast form og pakkes inn i aluminiumsfolie. Reduser braisseringsvæsken ned til en smakfull saus. Smak til med salt og evt litt rødvinseddik. Avslutt med 1 ss smør som røres inn rett før servering.

    Potetmos

    3

    Skrell potetene og kok de møre. Varm opp melken. Hell av vannet på potetene og la de dampe seg tørre. Press potetene gjennom en sil eller en potetpresse i en kjele. Ha smøret i potetblandingen sammen med salt. Rør godt og spe på med den varme melken til ønsket konsistens. Smak til med salt.

    Karamelliserte epler

    4

    Kutt eplet opp i båter. Smelt smøret på middels-høy varme. Når smøret bruser har du i honning og sitronsaft. Legg eplebåtene i, og stek de på to sider til de blir karamelliserte.

    TIPS! Det fungerer også godt med tynne skiver av eple som skjæres opp rett før servering. Det blir en fin «bite» som kontrast til alt det andre.

    0 comment
    0

    You may also like

    Leave a Comment