Dessert

Sjokolade, sitron og yuzu

Ny utslagskonkurranse i MasterChef, og denne gangen var det våre beste venner og verste fiender som møtte oss. Jeg måtte velge mellom sjokolade og artisjokk, og valget var soleklart. Jeg måtte gå all in og gjøre alt jeg kunne for å unngå artisjokken. Dermed var det bare å gire opp og jobbe hardt for å få til denne desserten på 45 min! Det endte jo opp med at selveste Lise Finckenhagen, som i mye av sin restaurantkarriere var dessertkokk, bøyde seg i sjokoladesmulene og sendte meg rett videre! Herregud for en opplevelse 🙂
Foto: TVNorge/dplay

Antall personer: 4

Anbefalt ekstrautstyr:
Ismaskin

Arbeidstid: 45 min

Total tid: 2 t

Sjokolade, sitron og yuzu

    Ingredienser

    Fleksibel sjokoladeganache

    • 130 g mørk sjokolade
    • 3 dl fløte
    • 45 g honning
    • 25 g glukose
    • 1 g salt
    • 0,75 g agar agar
    • 2,5 plater gelatin

    Krystallisert hvit sjokolade

    • 100 g hvit sjokolade
    • 100 g sukker
    • 1 ss vann

    Yuzusorbet

    • 67 g sukker
    • 40 g glukose
    • 73 g vann
    • 2/3 plate gelatin
    • 111 ml yuzujuice

    Lemon curd

    • 47 g sitronjuice
    • 50 g eggeplomme
    • 40 g sukker
    • 100 g smør
    • ¼ plate gelatin

    Fremgangsmåte

    Fleksibel sjokoladeganache

    1

    Bløtlegg gelatinen i kaldt vann. Rør sammen fløte, honning og glukose i en kjele. Ha i salt og agar agar og rør inn. Kok opp og la koke i 1-2 min. Tilsett gelatin, bland godt og sil over sjokoladen. La stå i 1 min. Kjør sammen med stavmikser. Hell i en beholder kledd med plastfolie og sett kaldt til den har satt seg.

    Krystallisert hvit sjokolade

    2

    Smelt sjokoladen. Kok opp vann og sukker til 120 grader. Hell i smeltet hvit sjokolade mens du pisker. Avkjøl og knus til pulver.

    Yuzusorbet

    3

    Bløtlegg gelatinen. Varm opp resten av ingrediensene i en kjele til sukkeret er oppløst. Ha i gelatin, kjøl ned og kjør i iskremmaskin.

    Lemon curd

    4

    Ha alt utenom gelatin og smør i en bolle over kokende vannbad. Visp til fyldig krem, ha i gelatin, ta av varmen og pisk inn smøret til slutt. Avkjøl.

    10 Comments

      • Finessekokken

        Dersom du dropper agar agar, så vil du ikke oppnå den samme fleksibiliteten, men det vil jo uansett bli godt. Jeg ville eventuelt prøvd med 1-1,5 plate ekstra gelatin. Du kan også bare droppe agaren og ikke ta mer gelatin, men da ville jeg nesten hatt ganachen på en sprøytepose eller lignende 🙂

    • Stine Toft Berg-Johnsen

      Hvis jeg ikke får tak i yuzu, kan jeg bruke sitron i stedet? Går det fint å lage sorbeten uten iskremmaskin?
      Stine

      • Finessekokken

        Desserten vil bli veldig god med sitron også. Yuzu er sjelden kost. Jeg vet om et par steder i Oslo som selger, men det kan også være at du får tak i på nett 🙂
        Det går fint an å lage sorbeten uten ismaskin. Du må bare sørge for å røre jevnlig i den mens den setter seg i frysa. Hver 20-30 minutt.

      • Finessekokken

        3-5 g matcha te
        1-1,5 ss kokende vann
        1 eggeplommer
        100 ml melk
        30 g sukker
        2 plater gelatin
        0,5 ss vann
        75 ml fløte
        Løs opp matcha teen i kokende vann. Pisk eggeplommene i en kjele. Rør inn melk og sukker og miks godt. Rør jevnlig på lav varme. Ta av varmen når det er kremete og boblene på overflaten forsvinner. Tilsett matchablandingen og gelatin til blandingen og rør godt. Sil gjennom en tesil opp i en bolle. Kjøl ned bollen i isvann, og rør i ny og ne til den har tyknet.
        Pisk krem og miks godt sammen. Hell blandingen i former og sett i kjøleskapet.

    Leave a Reply

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *