Dessert

Baileys-mousse med crumble, salt karamell og hasselnøttis

En dessert for den hasselnøttelskende! Baileys-mousse smaker helt nydelig og vil trolig kunne konkurrere med den tradisjonelle sjokolademoussen! Jeg har brukt den norske varianten av Baileys som heter Fjording, og som har mer hasselnøttpreg enn Baileys. Begge deler vil fungere fint.

Baileys-mousse
2 egg
0,5 dl kremfløte
25 g sukker
2 plater gelatin

Bløtlegg gelatin. Kok opp kremfløte og sukker. Pisk eggene sammen, og visp inn den kokende fløten i en tynn stråle. Varm opp til 84 grader mens du visper godt. Pass på så den ikke blir for varm. Tilsett gelatin og avkjøl.

150 g lys kokesjokolade, evt. melkesjokolade
2 dl pisket krem
0,5 dl Fjording evt. Baileys
1 cl whisky

Tilsett Baileys og whisky i eggeblandingen. Smelt sjokoladen og vend den inn. Vend så inn kremen til slutt, luftig med slikkepott. Støpes i ønsket form.

Hasselnøttis
6 dl fløte
4 dl melk
150 g sukker
8 eggeplommer
hasselnøttpraline, etter smak

Fløte, melk og sukker kokes opp. Visp sammen eggeplommer. Hell den varme fløtemelken sakte over eggene mens du pisker godt. Varm opp til 84 grader og avkjøl. Tilsett hasselnøttpraline til ønsket smak. Evt. kan du nok bruke Nugatti eller annet hasselnøttprodukt, men dette har ikke jeg prøvd.
Sil og frys på ismaskin.

Crumble
80 g mel
50 g smør
50 g sukker
1/2 ts bakepulver
1 ts steinsoppkrokan, kan sløyfes

Bland alle ingrediensene til en crumble-deig i en liten foodprosessor eller for hånd. Stek på 170 grader til gyllen.

Salt karamell
150 g sukker
1,5 dl fløte
1 ss smør
2 klyper flaksalt

Smelt sukker til gyllen karamell. Ha på fløte i små omganger mens du rører. Kok i 1-2 minutter og ta av platen. Når karamellen har avkjølt seg noe rører du inn smør og flaksalt.

Sjokoladeganache
50 g sjokolade
50 g fløte

Ha i en bolle og kjør i mikroen til sjokoladen er smeltet. Rør sammen og avkjøl. Kan også lages i kjele.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *