Dessert

Is av Nýr med blåbær, steinsopp og vaffel

En helnorsk dessert som både er nostalgisk og spennende. Nýr er en syrlig ferskost med mange bruksområder, og jeg bruker den ofte i desserter. Den matcher veldig godt sammen med norske bær, da det blir en fin harmoni med søtt, syrlig, fruktig og kremete. Topp det med en crunchy steinsoppkrokan og en god vaffel, så har du en herlig dessert!

Nýr-is
500 g nyr
5 dl fløte
200 g sukker
saft av 2 sitroner
150 g glukose
1,5 plate gelatin

Legg gelatin i bløt. Kok opp, fløte, sukker og glukose og smelt inn gelatinen. Avkjøl dette og bland med nyr og sitronsaft. Kjør i en ismaskin og oppbevar i fryseren en halvtimes tid før servering. Du kan også lage is uten ismaskin, da må du røre i den hver halvtime frem til den fryser. Resultatet blir bra, selv om det blir enda bedre med en ismaskin!

Rørte blåbær
100 g norske blåbær

Blåbærene røres lett sammen slik at de bevarer fasongen sin.

Steinsoppkrokan
100 g sukker
20 g tørket steinsopp

Kjør steinsopp til pulver i en liten foodprosessor. Smelt sukkeret til karamell, ha i steinsoppen og avkjøl på stekebrett med bakepapir. Når det er stivnet og avkjølt kjøres karamellen til grov krokan. Oppbevares i romtemperatur.

Vaffel
1 egg
0,75 dl sukker
100 g smør, smeltet
250 g hvetemel
2,5 dl melk
1 ts vaniljesukker
0,5 ts bakepulver
0,6 dl vann

Visp sammen det tørre. Spe på med melk og vann mens du rører. Visp inn egg og smeltet smør og pisk røren glatt. Stekes gyllen i vaffeljern.

Anretning:
Anrett Nýr-isen i bunn av en skål, topp med blåbær, steinsoppkrokan og server vaffelen ved siden av. Evt kan du ha vaffelen i bunn og toppe med is, blåbær og steinsoppkrokan.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *