Dessert

Dekonstruert Snickers

Karamell og sjokolade er to ting jeg er ekstremt svak for, så denne desserten er midt i blinken for meg! En syndig dekonstruert snickersdessert passer perfekt nå som mørket kommer krypende. Finnes det egentlig noe bedre enn karamell?

Antall personer: 4

Anbefalt ekstrautstyr: Iskremmaskin, silikonform halvkule

Arbeidstid: 1 t

Total tid: 2 t

Dekonstruert Snickers

    Ingredienser

    Sjokolademousse

    • 180 g sjokolade
    • 90 g usaltet smør
    • 0,48 dl vann
    • 1,8 gelatinplater
    • 3 eggeplommer
    • 3 eggehviter
    • 60 g sukker

    Karamelliserte peanøtter

    • 80 g sukker
    • 100 g salte peanøtter

    Sjokoladecrumble

    • 25 g smør
    • 25 g sukker
    • 40 g mel
    • 1/3 ts bakepulver
    • 10 g kakao

    Karamellis

    • 75 g sukker
    • 1,5 dl fløte
    • 2,5 dl H-melk
    • 3 eggeplommer
    • 25 g glukose eller lys sirup

    Salt karamell

    • 1 dl kremfløte
    • 100 g sukker
    • 1,5 ss smør
    • 1 klype flaksalt

    Fremgangsmåte

    Sjokolademousse

    1

    Smelt sjokoladen i vannbad med smøret. Bløtlegg gelatinen i kaldt vann. Varm vannet i en kjele til det ryker. Klem vannet ut av gelatinen og smelt den i vannet. Rør eggeplommene i sjokoladeblandingen. Rør så inn det varme vannet med gelatin. Pisk blandingen godt sammen med en håndvisp slik at den blir blank og glatt. Pisk eggehvite og sukker stivt. Vend dette i sjokoladeblandingen med en slikkepott. Fyll i silikonformer og sett i fryseren.

    Karamelliserte peanøtter

    2

    Smelt sukkeret i en ren stekepanne uten å røre. Når sukkeret er smeltet og er begynt å bli gyldent har du peanøttene i sukkeret og og rører forsiktig rundt med en stekespade eller tresleiv. Hell alt sammen over på en stekeplate dekket med et rent bakepapir. Spre peanøttene utover og avkjøl.

    Sjokoladecrumble

    3

    Bland alle indrediensene til sjokoladecrumblen til en smuldredeig. Bruk hendene. Fordel massen på et bakepapirkledt stekebrett og stek midt i ovnen ved ca 200 grader i ca 5 minutter eller til crumblen er passe stekt. Pass på at det ikke blir brent. Avkjøl

    Karamellis

    4

    Ha sukker i en tykkbunnet gryte og smelt sukkeret til karamell på middel sterk varme til den er en forholdsvis lys gyldenbrun farge. Ikke rør i karamellen. Når alt sukkeret er oppløst og karamellisert tilsetter du fløten litt etter litt mens du rører hele tiden. Tilsett melken, rør rundt og kok opp. Ta av kokeplaten rett etter det har kokt.

    5

    Ha eggeplommene i en bolle og hell den varme melken over under stadig omrøring til blandingen er jevn. Varm opp røra på middels sterk varme til den begynner å tykne. Hvis du har et digitalt termometer skal det vise maks 84 grader.
    Avkjøl blandingen og kjør i ismaskin.

    Salt karamell

    6

    Ha sukker i en medium stor kjele. La sukkeret koke til gyllen karamell, følg spesielt godt med på slutten. La sukkeret bli godt brunt før du tilsetter smør og rører godt. Deretter har du i litt og litt av fløten mens du rører konstant. Her er det viktig å bare ta bitte litt fløte av gangen, spesielt i starten. Når alt er tilsatt koker du blandingen i 4 minutter før du setter den til avkjøling. Når karamellen har avkjølt seg noe, smaker du den til med flaksalt. Sett så i kjøleskapet.

    8 Comments

      • Finessekokken

        Her har jeg brukt en helt vanlig mørk kokesjokolade (ikke 70%). Men dette er egentlig litt smak og behag. Jeg foretrekker sjokolade som ikke blir for bitter.

    • Rune

      Hei! Masse fine oppskrifter å finne her! Jeg lurer litt på hvilken innstilling du bruker på ismaskinen for å få den så «smooth» som på bildet?

      • Finessekokken

        Hei! Så hyggelig å høre. Teksturen på isen handler mest om isblandingen i seg selv. Jeg varmer den opp til 84 grader ca, under konstant omrøring. Den kjøres i ismaskin til den er klar, men ikke la den stå for lenge heller. Og gi den 30 min i fryseren før servering så blir den perfekt å håndtere! Dypp en skje i varmt vann, og lage kule eller quenelle så kan du også få den så smooth 🙂

    • Karen

      Ser nydelig ut! Er det krise om en ikke har ismaskin tenker du? Kan feks det å røre av og til unner innfrysing hjelpe? Vil nødig ha iskrystaller og flakete iskrem…..

      • Finessekokken

        Så hyggelig! Det er ikke noe krise det. Rør hver halvtime under innfrysing til den begynner å bli godt frossen. Da slipper du mye av krystallene. Lager du mye is derimot, så anbefaler jeg en ismaskin 🙂

    Leave a Reply

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *