Dessert

Mandelkake med sjokoladekrem, brente mandler og klementinsorbet

Julas tre store ingredienser – mandel, sjokolade og klementin – i herlig harmoni. Denne desserten er perfekt både for å imponere nære og kjære, men også for å bruke opp et eventuelt lager som er kjøpt inn i forbindelse med julefeiringen! Sukkerkulen er mest for show, så den kan du fint droppe og fortsatt ha en topp dessert 🙂 Jeg måtte gå til innkjøp av en sterkere plastfolie og prøve en del ganger før jeg fikk det til. Men for all del, den bringer med seg en wow-faktor både ved utseende og lyden når man knuser den!

Mandelkake
1 egg
50 g sukker
50 g mandler
1/4 ss hvetemel
1/4 ts bakepulver

Pisk stiv eggedosis av egg og sukker. Mal mandlene og vend dem inn i eggedosisen sammen med de tørre ingrediensene.
Hell deigen i en liten kakeform med bakepapir i bunnen. Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i 20-30 min avhengig av størrelsen. Avkjøl kaken i formen. Del kaken i ønsket form og størrelse

Sjokoladekrem
175 g lys kokesjokolade
40 g sukker
2,5 dl fløte
2 eggeplommer

Varm opp melk og sukker. Hell over eggeplommene mens du pisker. Ha tilbake i kjelen og varm opp til 84 °C mens du rører godt. Ta av varmen, ha i sjokoladen og rør rundt til den er helt smeltet. Ha i sprøyteposer og sett på kjøl.

Klementinsorbet
5 dl nypresset klementinjuice
75 g sukker
75 g glukose
Sitronsaft, smakes til

Kok opp litt av klementinjuicen med sukker og glukose og avkjøl. Bland inn resten av klementinjuicen og smak til med sitronsaft. Kjør deretter i ismaskin.

Brente mandler
50 g mandler
25 g sukker
1/4 dl vann
1/4 ts vaniljesukker
1/4 ss smør

Stek mandlene på 200 grader i 10 minutter. Ha mandlene, sukker, vann og vaniljesukker i en stor gryte. Kok på middels varme til sukkeret krystalliseres og legger seg som et sukkerlag rundt mandlene. Rør jevnt og trutt. Fortsett med røringen til sukkeret smelter igjen og mandlene har blitt blanke. Ha i smør og rør til alt er blandet. Avkjøl på et bakebrett med bakepapir.

Sukkerkule
100 g isomalt, eller 50 g sukker og 50 g glukose
1 ss vann

Kok opp til 150 grader. La sukkeret avkjøle seg til 95-110 grader. Smør en liten utstikker med litt olje, ta tre lag plastfolie (type som tåler mer varme) på en glassbolle. Ha en spiseskje sukker på plasten og press utstikkeren sakte ned med jevnt trykk. Når du får ønsket størrelse på kulen må du holde på trykket til den setter seg (min 1 minutt).

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *