Dessert

Hvit sjokolade-panna cotta med pasjonsfrukt

Nå som påsken er her, er det perfekt å bruke litt tid på å lage noe godt man kan kose seg med i solveggen eller som dessert til en god middag! Denne desserten sklir nok inn som en av mine favoritter, fordi man trenger egentlig ikke mer enn panna cottaen og pasjonsfrukten. Men det skal sies at den blir absolutt bedre med litt crunchy sjokoladecrumble og noen sjokoladegrener ved siden av!

Jeg har denne gangen presentert den på tre måter; én platet på et steinfat slik at den kan brukes som en delingsrett, én platet i et sjokoladerede og én i eggekartong. Sistnevnte er jo en kul måte å servere den på i solveggen på fjellet! La meg gjerne vite hvilken variant du går for, eller om du har noen andre gode idéer.

Antall personer: 4

Anbefalt ekstrautstyr:
Ingen

Arbeidstid: 1 t 15 min

Total tid: 6 t

Hvit sjokolade-panna cotta med pasjonsfrukt

  Ingredienser

  Gule eggeskall

  • 8 egg
  • 1 kepaløk (gul løk)

  Hvit sjokolade-panna cotta

  • 1 dl h-melk
  • 2 dl fløte
  • 10 g sukker
  • 60 g hvit sjokolade
  • 50 g creme fraiche
  • 2 plater gelatin

  Pasjonsfrukt fluid gel

  • 2 dl pasjonsfruktpuré
  • 100 g sukker
  • 1 ts agar agar (kan kjøpes i spesialforretninger, asiatiske butikker eller helsekostbutikker)

  Sjokoladecrumble

  • 25 g smør
  • 25 g sukker
  • 40 g mel
  • 1/3 ts bakepulver
  • 10 g kakao

  Sjokoladegrener

  • 100 g sjokolade (helst couverture som er spesielt god for sjokoladedekorasjoner)

  For dandering

  • Pistasjnøtter
  • Melis
  • Urter, f.eks. Oxalis

  Fremgangsmåte

  Gule eggeskall

  1

  Dersom du ønsker å servere retten i eggeskall, kakker du toppen av eggene og heller ut innholdet. Skyll eggene før du fyller vann i en kjele og legger eggeskallene i sammen med de to ytterste lagene av løken. Kok opp vannet og la eggeskallene ligge i til de har blitt gule. Når de har ønsket farge, tar du de ut og fjerner løse eggeskallbiter og hinnen som er i egget. Dette kan være litt knotete arbeid, men bare ha litt tålmodighet så kommer du i mål. Det er også lettere å se hvor hinnen ligger når den er blitt farget av løken, bruk det til din fordel.
  Obs! Eggeskallene blir betydelig svakere når du tar ut hinnen, så du bør behandle dem forsiktig.

  Hvit sjokolade-panna cotta

  2

  Start med å legge gelatinen i kaldt vann og hakk opp sjokoladen i små biter.
  Hell melk og fløte i en kjele sammen med sukkeret. Kok opp blandingen på middels varme og ta så kjelen av varmen. Press vannet ut av gelatinen før du har den i den varme fløtemelken og rører til den er oppløst. Ha sjokoladebitene i samme blandingen og rør til den er smeltet og godt blandet.
  Hell blandingen over i en bakebolle og tilsett creme fraiche. Rør denne ut med en visp til alt er en homogen masse. I starten kan det se ut som at massen har skilt seg, men bare fortsett og visp så kommer den sammen til slutt.
  Sett blandingen i kjøleskapet og rør av og til frem til den begynner å tykne. Da er den klar for å helles i eggeskallene eller i porsjonsformer.

  Pasjonsfrukt fluid gel

  3

  Alle ingrediensene blandes i en liten kjele og kokes opp. Rør godt rundt og kok blandingen i 3 min under omrøring. Hell blandingen i en plastbeholder og sett den på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet, avhengig av om du har god eller dårlig tid. Når blandingen har stivnet har du den i en blender og kjører den til den er glatt. Dersom du har hatt for mye agar i, og blandingen dermed er for stiv, kan du tilsette litt sitronsaft for å tynne den ut.

  TIPS    Dersom du får tak i pasjonsfruktpuré, så anbefaler jeg å bruke det. Hvis ikke, deler du pasjonsfrukter i to, skraper ut innmaten og presser gjennom en sil slik at du ikke får med steinene. Jeg vil anta at du trenger 10-15 pasjonsfrukt.

  Sjokoladecrumble

  4

  Bland alle ingrediensene i en bakebolle. Bruk hendene til å samle deigen til en smuldredeig. Fordel så denne massen på et bakepapirkledt stekebrett og stek midt i ovnen ved 180 grader i ca 5 minutter eller til crumblen er passe stekt. Avkjøl før du smuldrer den opp til ønsket størrelse.

  Sjokoladegrener

  5

  Temperér sjokoladen og ha den på en sprøytepose. Dersom du ønsker å gjøre det enkelt, smelt sjokolade i vannbad eller i mikroen. Ha den deretter på sprøytepose eller brødpose. Sprøyt ut grener av sjokolade på bakepapir (ha en stor nok åpning på sprøyteposen). Her kan du gjerne være kreativ og leke med fasong og utseende.
  Dersom du ønsker å lage et sjokoladerede, ha en tynn åpning på sprøyteposen og sprøyt ut tynne strimler på bakepapir. Når sjokoladen begynner å stivne litt, kan du samle alle strimlene og forme dem til et rede. Eventuelt knekker du opp i mindre lengder og samler det sammen til et rede.

  Dandering

  6

  Dersom du ønsker å servere desserten i eggeskall sprøyter du ut pasjonsfrukt fluid gel i midten av panna cottaen, slik at det ser ut som en eggeplomme. Server i eggekartong eller legg opp på tallerken etter eget ønske. Hakk opp pistasjnøtter og bruk dette enten til å pynte på redet eller stedvis oppå sjokoladecrumblen. Dersom du ønsker å servere retten på en deletallerken, strør du sjokoladecrumble utover tallerken eller plata. Lag små åpninger hvor eggene skal plasseres. Sprøyt ut litt fluid gel og sett eggeskallene oppå. Fordel ut litt pistasjnøtter, legg sjokoladegrener mellom eggene og sil over melis rundt omkring. Pynt til slutt med urter og server.

  Leave a Reply

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *