Reinsdyrtaco 2.0
Fredagstacoen er et kjært høydepunkt når helgen melder sin ankomst. Så mange som 1 av 8 nordmenn spiser faktisk taco på fredager, og da er det gode muligheter for variasjon. Reinsdyr er noe av det beste kjøttet vi har i landet, og har mange bruksområder. Denne “ville” tacoen er et garantert høydepunkt på fredagskvelden!
Antall personer: 4
Anbefalt ekstrautstyr:
Mandolin
Arbeidstid: 1 t
Total tid: 1 t
Reinsdyrtaco 2.0
Ingredienser
Reinsdyrblanding
- 400 g reinsdyrskav
- 2 rødløk
- 300 g sopp, sjampinjong
- Soyasaus
- Sort pepper
- Granateple
- Persille
Tyttebærkrem
- ½ boks creme fraiche
- ½ glass tyttebærsyltetøy
Potetlefser
- 1 kg potet, melen type
- 1 ts salt
- 2,5 dl hvetemel
Syltet rødbete
- 1 liten rødbete
- ½ dl eddik
- ½ dl sukker
- 1 dl vann
Fritert sellerirot
- 1 liten sellerirot
- Solsikkeolje
- Salt
Fremgangsmåte
Reinsdyrblanding
Hakk opp rødløk og sopp grovt, og ha i en kjele med litt olje. Stek på middels varme til løken begynner å bli myk. Ha oppi reinsdyrskavet, et par ss soyasaus og nykvernet sort pepper. Kok dette inn til det meste av væsken har fordampet. Smak til med soyasaus og pepper.
Tyttebærkrem
Bland sammen creme fraiche og tyttebærsyltetøy til rosa krem.
Potetlefser
Kok potetene med skallet på. Skrell potetene når de er møre og mos dem med saltet. Elt melet inn i potetmassen. Ikke bruk alt melet med én gang. Det er en fordel at det er så lite mel som mulig. Rull deigen ut til en lang pølse, del i 12 biter og rull til boller. Kjevle ut bollene til en tynn lefse og stek i tørr stekepanne.
Du kan naturligvis også kjøpe ferdige potetlefser eller bruke tortillalefser.
Syltet rødbete
Skrell rødbeten og skjær i tynne skiver på en mandolin eller med en skarp kniv. Bruk gjerne hansker til dette for å slippe røde fingre. Kok opp syltelaken og ha rødbeteskivene oppi. La rødbetene ligge i laken mens den avkjøles.
Fritert sellerirot
Skrell sellerirot og skjær i tynne strimler på en mandolin eller med en skarp kniv. Varm opp solsikkeolje til 150 grader og ha selleriroten oppi. Ta den ut når den er gyllen og ha over på tørkepapir. Strø med salt.
Anretning
Anrett tacoen med reinsdyrblanding, tyttebærkrem, syltet rødbete, fritert sellerirot og topp med granateple og persille
Tips: Tyttebærkremen, rødbetene og selleriroten kan med fordel lages på forhånd.
Mat og oppskrift: Truls Torp Karlsen og Simen Vatne (simenvatne.no)
Foto: Stian Broch
6 Comments
Monica B
Wow, dette ser godt ut Truls. Du imponerer meg! Takk for at du deler denne oppskriften. Dette kan jo ikke bli noe annet en knallbra når du og Simen har komponert denne retten😉😊
Finessekokken
Så hyggelig å høre! 🙂 Det vil komme masse mer digge retter her i tiden som kommer!
Nick
Gratulerer med seieren i Masterchef! Det var vel fortjent.
Finessekokken
Tusen takk for det! 🙂
Julie
Hei!! Dette ser ut som en kjempegod rett som jeg gleder meg til å servere! Har du noe tips til hva man kan erstatte reinsdyrkjøtt med, hvis man også skal lage til vegetarianere?
Finessekokken
Hei! Så hyggelig å høre! Du kan for eksempel bare kjøre flere typer sopp 🙂