Hovedrett,  Tips & Triks

Ribbe – slik steker jeg den

Det er ekstremt mange fremgangsmåter på ribbe å få tak i på nettet, og det er mange meninger rundt dette. Jeg tenker at du må bare finne en måte å gjøre det på som du er fornøyd med, og så er alt annet egentlig irrelevant. Jeg personlig sverger til langtidsstekt ribbe, men det betyr ikke at det er den beste måten å gjøre det på akkurat for deg.

Mine erfaringer med ribbe er at langtidssteking gir saftig kjøtt hvor du kan plukke beina av ribba og en nydelig porøs svor! I tillegg er det en veldig lite stressende måte å tilberede ribba på. Jeg tenkte derfor å ta dere gjennom steking av ribbe slik jeg liker den!

1: Valg av ribbe
Hele prosessen starter med valg av ribbe. Jeg velger tynnribbe og ser alltid etter en med god fettmarmorering og et fint fettlag under svoren. Det er mange som ønsker en mager ribbe, men en mager ribbe gir tørt kjøtt og lite smak. Så for all del ikke vær redd for fett på ribba! Det er der oppskriften til suksess ligger!

2: Ruting av svor
Deretter må ribba rutes opp. De fleste ribbene kommer ferdig rutet, men du bør absolutt gå over med en kniv hjemme, for rutingen er som regel ikke god nok. Grunnen til at du ruter opp svoren er for at fettet skal kunne renne av underveis i stekingen. Svoren skal skjæres nesten ned til kjøttet.

3: Salting
For å få den perfekte svoren er det essensielt å salte godt nok. Minst to dager før du skal steke ribben er det på tide å salte. Bruk grovt salt og bruk mer enn du tror! Saltet er med på å starte å bryte ned bindevevet i svoren. Jeg foretrekker å kun bruke salt på svorsiden, men på kjøttsiden bruker jeg både salt og pepper. Gni krydderet godt inn i alle kriker og kroker. Pakk inn i aluminiumsfolie og legg i kjøleskapet.

4: Damping
Dagen er kommet hvor ribba skal i ovnen! Sett ovnen på 180 grader over- og undervarme. Skrell og kutt opp gulrot, løk, sellerirot, ingefær og purre i grove biter. Skrell hvitløksfeddene og finn frem krydderet. Kok opp vann i en vannkoker. Ha først ribba med svoren opp i en ildfast form og hell det kokende vannet over ribba. Snu ribba og legg den med svoren ned. Fordel grønnsakene og krydderet rundt, og ha på kokende vann til den står ca. halvveis opp på ribba. Dekk med aluminiumsfolie og sett i ovnen i ca. 40 minutter.

Grønnsaker jeg bruker: 1 løk, 10 fedd hvitløk, 1 gulrot, 1 purre, 1 liten sellerirot, 2 cm ingefær.
Krydder jeg bruker: 4 stk stjerneanis, 3 laurbærblad

5: Oppbygning av ribba
Ta ut ribba og sett ovnen på 80 grader over- og undervarme. Ta av aluminiumsfolien og form den til en løs, avlang ball. Snu ribba og legg aluminiumsfolien under. Bruk eventuelt mer aluminiumsfolie for å bygge opp ribba. Det viktigste her er at ribba har et høypunkt og at den heller ned alle veier slik at fettet kan renne av underveis i stekingen.

6: Langtidssteking
Når ovnen er 80 grader setter du inn ribba. Der skal den stå og kose seg i 8-10 timer, avhengig av tykkelsen på ribba.

7: Sprø svor
Når ribba har stått og kost seg hele dagen er det på tide å få svoren sprø! Skru ovnen opp til 250 grader overvarme. Jeg anbefaler å holde deg unna grillelementet da det ofte blir for sterk varme, og du risikerer å ende opp med svidd svor. Ribba bør fortrinnsvis stå lavt/midt i ovnen for å gi en jevnere varme over hele svoren. Så er det bare å følge med når magien utspiller seg og svoren puffer opp til å bli porøs og gyllen! Det tar ca. 20 minutter før svoren er klar!

8: Hviletid
Når ribba er ferdig stekt må den stå 30 minutter på benken slik at kjøttet trekker til seg kjøttsaften igjen, og du ender opp med supersaftig ribbe! Og for all del, ikke dekk den til med noe! Når du først har jobbet hardt for å få en perfekt svor, så vil du ikke ødelegge den med å dekke den til. Du trenger ikke bekymre deg for at ribba blir kald på den tiden. Da har du også god tid på å gjøre ferdig tilbehøret!

Så er det bare å nyte en perfekt ribbe! 🙂

13 Comments

 • Purre Løkli

  Ser veldig bra ut! Har selv testet en 70-graders langtidssteking på 12 timer med godt resultat. En ting jeg lurer på – når du skrur opp til 250 grader, lar du fortsatt ribba ha et høypunkt, eller legger du den da flatt på rist? Og tar du ut grønnsakene/sjyen?

  • Finessekokken

   Langtidssteking gir et veldig bra resultat! Dersom du har et veldig høypunkt ville jeg kanskje justert den litt, men når temperaturen skrus opp er det mye fett som skal renne bort, så da er det viktig at det fortsatt kan renne bort. Men så flatt som mulig samtidig som fettet kan renne av er det aller beste! Jeg lar grønnsakene og sjyen være i, så får du samtidig redusert sjyen litt.

 • Patrick

  Hvis man ikke har mer enn 6-7 t på langtidssteking – vil det fortsatt være ok å ha ribba i ovnen på 80grader? Eller bør man sette opp temp?

  • Finessekokken

   Da ville jeg nok skrudd den opp til 90, men det avhenger også av tykkelsen på ribba. Er den tynn så kanskje 80 grader er good.

  • Finessekokken

   Jeg lar ribba hvile på en fjøl, også pleier jeg å koke inn krafta og bruke i både rødkål og saus 🙂

 • Nina

  Bare en liten ting jeg lurer på, hvor mye grovsalt anvender du sånn omtrentlig ?
  Gleder meg til å teste ut oppskriften !

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *