Hovedrett

Piggvar og sellerirot

Her kommer hovedretten min fra finalen i Masterchef. Havets Rolls Royce sammen med kongen av grønnsakene – selleriroten. Den delikate piggvaren får godt selskap av sellerirot i alle former, konsistenser og smaker. Det hele bindes sammen av rødvinssausen laget på sellerirotkraft og stangselleriolje. Jeg brukte 1 time, men på et normalt kjøkken vil jeg si at det tar 30 minutter lenger.

Antall personer: 4

Anbefalt ekstrautstyr:
Mandolin
Røykpistol

Arbeidstid: 1 t 30 min

Total tid: 1 t 30 min

Piggvar og sellerirot

    Ingredienser

    Røkt sellerirotpuré

    • 300 g sellerirot
    • 2 ss seterrømme
    • 1 ss smør
    • Salt

    Sellerirotsaus med rødvin

    • 500 g sellerirot
    • 2 ss klaret smør
    • 1 sjalottløk
    • 1 gulrot
    • 1 stangselleri
    • 0,5 ss tomatpure
    • 0,75 dl rødvin
    • 1 ts hvit trøffelkrem, kan sløyfes
    • Xantangum, kan også bruke maisenna
    • Smak til med salt, sherryeddik og smør

    Pannestekt sellerirot

    • 200 g sellerirot
    • 1 ss smør

    Syltet sellerirot

    • 100 g sellerirot
    • 1 dl eddik 7%
    • 1 dl sukker
    • 1 dl vann
    • 5 stk hel sort pepper

    Fritert sellerirot

    • 100 g sellerirot
    • 0,5 liter solsikkeolje

    Stangselleriolje

    • 50 g selleriblad fra stangselleri
    • 10 g spinat
    • 50 g solsikkeolje

    Smørposjert piggvar

    • 600 g piggvarfilet
    • 1 kg smør
    • Salt
    • Brønnkarse
    • Reddik micro greens

    Fremgangsmåte

    Røkt sellerirotpuré

    1

    Kok opp vann og ha i terninger av sellerirot. Kok til mørt. Sil av og blend til jevn pure sammen med seterrømme og smør, og smak til med salt. Ha i en stor bolle og ha på plastfolie. Røyk én runde med røykpistol (kan sløyfes).

    Sellerirotsaus med rødvin

    2

    Karamelliser selleriroten med litt smør under omrøring. Hell på 6 dl vann, kok opp og trekk til side. Ha på lokk og la selleriroten trekke i ca 30 minutter. Sil av og ta vare på sellerikraften. I en annen medium kjele tilsettes solsikkeolje.

    Stek sjalottløk, gulrot og stangselleri til det er lett gyllent. Ha på tomatpure og fres i 2 minutter. Kok ut pannen med rødvin, og kok inn til nesten tørr panne. Tilsett sellerirotkraften og reduser til det gjenstår ca 2 dl. Sil kraften og smak til med sherryeddik, salt og evt. trøffelkrem. Jevn med xantangum eller maisenna.

    Pannestekt sellerirot

    3

    Del selleriroten i ønsket form og jevn tykkelse. Karamelliser selleriroten i panne med smør. Avslutt eventuell i ovn til mør

    Syltet sellerirot

    4

    Bruk en mandolin og skjær sellerirot i tynne skiver. Stikk ut sirkler med en utstikker. Kok opp syltelake og ha i selleriroten. La den avkjøle seg i laken.

    Fritert sellerirot

    5

    Skjær sellerirot på mandolin til fine strimler. Friter på 150 grader til gyllen. Ha på tørkepapir og ha på salt.

    Stangselleriolje

    6

    Ha en blender med olje, spinat og selleriblader. Kjør i 5 min. Kok opp til 85 grader. Avkjøl og sil av.

    Smørposjert piggvar

    7

    Varm smøret til 60-70 ° C. Krydre fisken og legg den i smøret det dekker. Trekk den til kjernetemperatur på 50° C, eller til den begynner å bli fast og hvit i kjøttet.

    9 Comments

    • Lill

      Denne piggvarretten, Truls!!!🥰🥰 Ikke rart du vant!😊 Jeg har ikke vært på mange, men noen «finere» restauranter har jeg vært på og denne retten stiller nok i veeeldig høy klasse. Og tenk at man kan kose seg med sånn mat hjemme i sin egen koselige atmosfære, drikke god vin og ha kort vei til senga etterpå. NYDELIG!!😋😋
      Tok nok «litt» lenger tid å lage enn det du regnet deg fram til at det skulle ta, men kommer til å lage den igjen og igjen og igjen😂 Med kamskjelloppskriften som forrett blir dette kosedag på kjøkkenet med et fullkomment, fantastisk måltid som avslutning. Anbefales virkelig hvis man vil imponere gjester. DETTE VAR DIGG!!! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

      • Finessekokken

        Så gøy at du syntes retten var så god! 🙂 Takk for tilbakemelding på oppskriften og takk for at du bruker oppskriftene mine! 😀 Absolutt ikke dumt å kjøre kamskjellretten først, så blir det en helaften 🙂

      • Finessekokken

        Hei! Det viktigste her er å ha en fruktig rødvin med lite tanniner, som f.eks. en beajoulais. Jeg ville spurt de som jobber på ditt lokale pol, da det ikke er alle pol som har samme utvalget 🙂

    • Turid Hovland

      Hei Truls!! Jeg har hatt 10 flotte repriser fra Masterchef 2020 (på kanal 5) som de hyggeligste timer på ettermiddagen i pandemien!! Jeg så alle episodene i 2020 også, men, jg er også hobbykokk, så jeg nøt å se og lære mer av dere. Og, jeg håper du har fått mange tilbakemeldinger, ikke «bare» for din utrolige matkunnskap, men for din omtanke om empati for andre deltagere i programmet. Jeg er 73 år, og bor alene. Men hver dag blir det et godt måltid «fra bunnen». At du gidder, sier folk…..til bare deg??? Mitt svar er: Det er bare jeg som har ansvar for meg selv! og i denne langvarige pandemien i mye isolasjon ER DET VIKTIG Å GIDDE!! De beste ønsker for deg og din kulinariske karriere!

      • Finessekokken

        Hei Turid! Så hyggelig å høre at du har kost deg med reprisene også! Og takk for veldig hyggelig tilbakemelding, det setter jeg pris på 🙂 Også blir jeg veldig glad for å høre at du bruker tid på å lage god mat til deg selv! Når man nå har hatt ekstra mye tid, så er det ingenting som er bedre enn å vie tid til å ta vare på seg selv. Og er det en som fortjener et godt måltid hver dag, så er det en selv 🙂
        Takk igjen!

    Leave a Reply

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *