Bakst

Kokosboller

Kokosboller er noe som hører julen til, i hvertfall for min del. Men det er mange som syntes at det blir litt i overkant søtt, og det er noe du lett kan gjøre noe med hvis du lager de selv!

Jeg har laget kokosboller med tindvedgelé, hvor syrligheten er med på å friske opp helheten. I tillegg brukte jeg Ritz-kjeks for å gi en liten salt touch. I oppskriften har jeg lagt inn klementingelé i stedet for tindved, da det er litt lettere å få tak i.

Andre forslag til fyll er friske bær og diverse litt faste syltetøy 🙂 Kokosboller er jo veldig godt uansett, så lag et par varianter så har du noe for enhver smak. Eller så kan du bare droppe fyllet og lage de som vanlig!
PS! Du ender opp med en del ekstra sjokolade, men det må du for å få dyppet kokosbollene. Sjokoladen kan du bare spare på, og smelte igjen og ha på is eller hva du enn måtte ønske!

Antall: ca. 25 stk

Anbefalt ekstrautstyr:

Arbeidstid: 45 min

Total tid: 3 timer

Kokosboller

  Ingredienser

  • 150 g eggehvite (ca. 5 stk)
  • 300 g sukker
  • 1 dl vann
  • 3 ts vaniljeessens
  • Én pakke Ritz-kjeks, eller annen ønsket kjeks
  • 400 g kokesjokolade
  • 100 g delfiafett

  Klementingelé

  • 1 dl klementinjuice
  • 1,5 g agar agar (fås kjøpt i asiatiske butikker og på apotek)

  Fremgangsmåte

  1

  Dersom du ønsker et fyll av gelé, lager du denne først. Ellers sløyfer du bare dette steget.
  Kok opp klementinjuicen med agar. La blandingen koke i 2 minutter. Ha den i en beholder og sett kaldt. Når geleen har satt seg kjører du den med stavmikser og har på en sprøytepose.

  2

  Kok opp sukker og vann til 121 grader. Når sukkerlaken når 115 grader setter du i gang piskingen av eggehvitene i en kjøkkenmaskin på medium hastighet. Eggehvitene skal piskes til de begynner å bli litt stive.
  Hell så sukkerlaken i en veldig tynn stråle langs kanten på bollen. Pass på så den ikke treffer vispen.
  Visp på medium-høy hastighet til marengsen har stive topper. Rett før den er ferdig har du i vaniljeessensen. Ha på en sprøytepose med rund tipp. Har du ikke dette så kan du bruke en plastpose.

  3

  Ha kjeksen på et bakebrett med bakepapir. Sprøyt ut eventuelt fyll på kjeksene, eller ha på bær el. Avhengig av hva du ønsker. Sprøyt så marengsen ut i ønsket form og sett kaldt i 2 timer, eller over natten.

  4

  Smelt sjokolade og delfiafett i vannbad og ha på en høy og smal beholder. Et glass kan fungere fint. La sjokoladeblandingen avkjøle seg til litt over romtemperatur.

  5

  Dypp kokosbollene i sjokoladen og la de renne litt av seg. Sett de så på en rist. Når alle er laget setter du de kaldt til sjokoladen har stivnet, så er det bare å nyte!

  3 Comments

  Leave a Reply

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *