Bakst

Bringebærmoussekake med hvit sjokolade

Denne bringebærmoussekaken er en av de lekreste 17.mai-kaker du kan diske opp med på den store dagen! Pyntingen kan også gjøres akkurat som du måtte ønske, med det du har tilgjengelig av bær og diverse. Selve kaken går ganske fort å lage, og fordelen er at du kan lage den på forhånd. Pynten kan ta litt lenger tid, spesielt hvis du også skal lage makroner (men dette kan også kjøpes ferdig). Du kan også, dersom du ønsker, sløyfe den hvite sjokoladeglasuren, men da bør du tilsette sukker i bringebærmoussen og/eller pynte med noe som tilfører sødme.

Antall personer: 4

Anbefalt ekstrautstyr:
Kjøkkenmaskin

Arbeidstid: 2 t

Total tid: 12 t (frysing)

Bringebærmoussekake med hvit sjokolade

  Ingredienser

  Mandelbunn

  • 125 g mandler
  • 125 g melis
  • 2 stk eggehvite

  Italiensk marengs

  • 120 g sukker
  • 1⁄2 dl vann
  • 2 stk eggehvite

  Bringebærmousse

  • 7 stk gelatinplater
  • 300 g dypfryste bringebær
  • saften av 1⁄2 stk sitron
  • 3 dl kremfløte
  • 1 stk kurv bringebær

  Hvit sjokoladeglasur

  • 3 stk gelatinplater
  • 1.5 dl helmelk
  • 37 g glukose
  • 375 g hvit sjokolade

  Fremgangsmåte

  Mandelbunn

  1

  Ha bakepapir i bunn av en springform på 22 cm. Ha mandler og 3/4 av melisen i en foodprosessor og kjør det fint. Pisk eggehvitene og resten av melismengden til marengs i en kjøkkenmaskin. Vend mandel og melisblandingen forsiktig inn i marengsen til blandingen er jevn. Ha blandingen i formen og stek på 180°C i ca. 10 minutter. Avkjøl helt.

  Italiensk marengs

  2

  Bland sukker og vann i en liten kjele. Kok dette opp til en temperatur på 121°C. I mellomtiden pisker du eggehvitene på medium hastighet. Når sukkerlaken kommer opp i riktig temperatur, skrur du hastigheten på kjøkkenmaskinen ned til lav og tilsetter sukkerlaken i eggehvitene helt ute i kanten av bollen. Dette for å unngå at sukkeret blir slengt rundt og stivner i stedet for å blandes i eggehviten. Sett kjøkkenmaskinen på høy hastighet og pisk til blandingen er romtemp.

  Bringebærmousse

  3

  Start med å bløtlegg gelatinen i kaldt vann. De frosne bærene varmes opp, kjøres med stavmikser og presses gjennom en sil til en bringebærpuré. Du må mest sannsynlig presse blandingen gjennom silen et par ganger for å få bort alle frøene, evt. bruke en finmasket sil. Skvis sitron oppi bringebærpuréen.

  4

  Varm puréen til den ryker i en kjele, og ha oppi gelatinen. Rør godt og avkjøl til den er lun. Bland den så med den italienske marengsen. Pisk deretter fløten til krem og vend den inn. Fordel bringebær oppå mandelbunnen og hell bringebærmoussen over. Sett den i kjøleskapet i en times tid før du setter den i fryseren.

  Hvit sjokoladeglasur

  5

  Bløtlegg gelatinen i kaldt vann. Ha melk og glukose i en kjele og kok opp. Ta kjelen av varmen og tilsett gelatinplatene og rør godt. Hell deretter melken over sjokoladen, og la den stå i 1-2 minutter. Kjør den deretter med en stavmikser til den blir glatt. Dersom du ønsker en ordentlig hvit kake må du kjøpe titandioksid som du tilsetter og kjører videre med stavmikseren. Avkjøl til ca 37 grader før du tar ut den frosne kaken.

  6

  Når glasuren er klar, tar du kaken ut av fryseren og setter den på en rist med er bakebrett under. Hell glasuren over kaken og stryk over med en spatel for å ikke få et for tykt lag med glasur. Pynt kaken som på bildet eller gjør det slik du ønsker. Hvis du ønsker de hvite sjokoladeplatene, må du temperere sjokoladen først. Da smelter du sjokolade til 40 grader, kjøler ned til 28 grader mens du konstant holder sjokoladen i bevegelse. Til slutt skal den varmes opp til 29 grader, da er den klar til bruk. Stryk den utover et overheadark. Når sjokoladen har stivnet litt, skjærer du den i firkanter og lar den bli værende på arket. Legg gjerne et overheadark til over og legg en fjøl eller lignende over for å forhindre at sjokoladen buer seg.

  TIPS Kaken kan lages dager eller uker i forveien, den skal uansett fryses før den glaseres.

  Leave a Reply

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *