Pulled pork-taco
Fredagstacoen er noe det norske folket har svært kjært og noen mener kanskje at man ikke skal tulle med denne. Selv om jeg også er veldig glad i den norske standardversjonen av taco, så mener jeg at taco byr på så mange variasjoner og smaksopplevelser at her bør man prøve ut all verdens kombinasjoner!
Denne varianten med pulled pork, mango- og tomatsalsa, syltet rødløk, chipotlekrem, avokadokrem og koriander er frisk og god og kan lett lages til mange personer. En av mine absolutte favoritter å servere til innflytningsfester eller lignende.
Antall personer: 4
Anbefalt ekstrautstyr:
Ingen
Arbeidstid: 1 t
Total tid: 20 t
Pulled pork-taco
Ingredienser
Pulled pork
- 800 g svinenakke eller svinebog
- 4 ss brun farin
- 4 ss paprikapulver
- 1 ss hvitløkspulver
- 2 ss løkpulver
- 1 ss chilipulver
- 3 ss salt
- 2 ss spisskummen
Syltet rødløk
- 2 stk rødløk
- 0.5 dl eddik 7%
- 1 dl sukker
- 1.5 dl vann
- 5 skive(r) ingefær med skall
Mango- og tomatsalsa
- 1 mango, i biter
- 3 tomater, i biter
- 1/2 lime, saften
- 1 ss olivenolje
- en klype flaksalt
Avokadokrem
- 1 stor eller 2 små avokadoer, modne
- 1,2 dl gresk yoghurt eller lignende
- Juice av 1 lime
- Salt og pepper
Chipotlekrem
- 1,2 dl lettrømme
- 1-2 chili fra hermetisk chipotle i adobo-saus
- 2 ss limejuice
- 1/2 ts limeskall
- 1/2 ts sukker
- 1/4 ts salt
For dandering
- Tortillalefser
- Koriander
Fremgangsmåte
Pulled pork
Kvelden før retten skal spises blander du sammen alle krydderne og gnir kjøttet inn med denne. Legg det rubbede kjøttet i en ildfast form med plastfolie over og la den ligge i kjøleskapet natten over.
Sett ovnen på 120 grader og sett kjøttet inn midt i ovnen. Etter 8-10 timer oppnår du en kjernetemperatur på 92-93 grader og kjøttet er klart til å rives. Kjøttet kan spises fra 63 grader, men du vil ikke klare å rive det før det har nådd en kjernetemperatur på 92-93 grader. Bruk gjerne termometer for å sjekke at kjøttet har oppnådd riktig temperatur. Riv kjøttet og bland det godt med den crispy skorpen.
Syltet rødløk
Løken trenger bare en time eller to i laken, men den kan også gjerne stå over natten. Laken er en såkalt 1-2-3 lake, som vil si 1 del eddik, 2 deler sukker og 3 deler vann. Kok opp ingrediensene, gjerne sammen med litt ingefær. Kutt rødløken i tynne halvmåneskiver og hell syltelaken over løken. Hell det så over på en krukke med lokk, evt. et glass/en bolle med plastfolie over.
Mango- og tomatsalsa
Start med å fjerne steinen fra 1 mango. Fjern skinnet fra mangoen og kutt den i terninger. Rens stilken vekk fra 3 tomater og del den i terninger. Ikke bruk for mye av innmaten, og del opp i like store terninger som mangoen. Bland mango og tomat i en liten bolle. Press over limesaft og rør inn olivenolje. Smak til med en klype salt.
Avokadokrem
Del avokadoen og fjern steinen. Kjør alle ingrediensene med en stavmikser til den er jevn. Smak til med lime, salt og pepper. Den skal være litt syrlig. Ha gjerne avokado-kremen på en sprøytepose dersom du ønsker å gi presentasjonen det lille ekstra.
Chipotlekrem
For å lage chipotlekremen så har du alle ingrediensene i en bolle og kjører med stavmikser.
For å gi best mulig smaksbalanse i retten anbefaler jeg å bruke en kakeutstikker for å stikke ut små runde tortillalefser (som vist på bildet). Legg på kjøtt i bunnen, etterfulgt av salsaen, syltet rødløk og chipotlekrem. Til slutt sprøyter du over avokadokremen og danderer med koriander.
TIPS Ha chipotlekremen og avokadokremen på sprøyteposer (evt. brødposer) for å kunne dandere mer elegant
NB Dersom du ønsker å servere limebåter ved siden av bør du redusere mengden lime i avokadokremen betydelig.